FAQ - Usein kysytyt kysymykset

Aina kannattaa kysyä

Jos jokin kiinteistön huoltoon tai hoitoon liittyvä asia askarruttaa, katso, löytyisikö vastaus ongelmaasi näistä usein kysytyistä kysymyksistä. Voit toki ottaa myös yhteyttä asiakaspalveluumme, niin autamme sinua parhaan kykymme mukaan.

Lämmitys

Missä asennossa seinässä olevat ilmastointiventtilit pitäisi olla asteikolla 0-4, jos pakkasta on -10 tai enemmän? Voiko laittaa nollille, vai pitääkö olla vähintään 1? Yksiössäni on kaksi säädettävää ilmastointiventtiiliä.
Iv-korvausventtiilin voi laittaa lähes kiinni, kun pakkasta on -10 tai enemmän.
Minkä vuoksi lämmityspatterit ovat viileät, ovatko lämmityslaitteet kunnossa?
Syksyisin ja keväisin sää vaihtelee yön pikkupakkasista päivän lämpimiin ja aurinkoisiin ilmoihin. Automatiikkka hoitaa lämmitystä mittausanturien perusteella pienellä viiveellä. Kelien vakiinnuttua lämpökin tasaantuu. Patteritermostaatti pienentää oikein toimiessaan patterin virtausta, kun huone lämpenee, tulipa lämpö sitten mistä tahansa lämmönlähteestä (aurinko, ihmiset, kodinkoneet yms.)
Miksi wc on kylmä nyt talvella? Asustelemme kolmannessa kerroksessa ja kovilla pakkasilla ainakin wc:ssä meinaa varpaat viiletä eli lattiakin on kylmähkö.
Vessan lämmitys hoidetaan kerrostalossa joko lämmityspatterilla tai lattialämmityksellä. Lämmityslaitteiden toiminnan tarkastus ja mahdollinen korjaus suoritetaan huoltamissamme taloissa normaalin huoltosopimuksen puitteissa päiväaikana, ilman eri veloitusta.
Auttaakohan termostaatin vaihto patterin lämpenemiseen? Termostaatti on hyvin jäykkä kiertää.
Patteritermostaatin vaihto voi auttaa patterin lämpeämiseen, jos termostaatin säätöosa on jumiutunut. Vika voi tosin olla muuallakin.
Mikä on Danfoss-patteritermostaatin säätöarvo "punaisen viivan" kohdalla vähän 2:n yläpuolella? Siis on kyse venttiilin sulkeutumislämpötilasta kyseisellä kohdalla.
Danfossin viitteellisen lämpötila-asteikon mukaan sulkeutumislämpötila "vähän" 2:n yläpuolella on noin 18 astetta.
Onko rivitaloasunnossamme suihkuhuoneessa lattialämmitys, kun yksi kohta on ihanan lämmin joka kerta kun käy huoneessa? Ja eteisen yhdessä nurkassa on myös lämmin pieni alue.
Kiinteistönne suihkuhuoneissa on lämpöpatterit. Lattia voi olla lämmin tietystä kohdasta, jos esimerkiksi käyttövesipiirin kiertojohto on asennettu alapohjaan kyseiseen kohtaan.

Vesimittarit

Miten usein vesimittarit suurin piirtein tarkastetaan?
Vesimittarit luetaan ja tarkistetaan kaksi kertaa vuodessa, maaliskuun lopussa ja syyskuun lopussa. Lisäksi tarkistus tehdään aina asukkaan vaihtuessa.
Kuka tarkistaa vesimittarin ja kenelle lukemat ilmoitetaan?
Savotekin huoltomiehet lukevat vesimittarilukemat. Lukemat ilmoitetaan kohteen isännötsijälle.

Avaimet

Tarvitsen asuntooni yhden avaimen lisää. Miten voin teettää sen, tarvitaanko siihen lupa tms.?
Lisäavaimen saa tilaamalla isännöitsijältä.

Muut

Huolehtiiko vuokralainen vai kiinteistöhuolto rivitaloasunnon huoneistokohtaisen, oman aidatun takapihan siivouksesta, esim. lehtien haravoinnista sekä ruohon ja pensaiden leikkuusta?
Huoneiston haltija (vuokralainen) huolehtii huoneistokohtaisen aidatun takapihan siivouksesta ja ylläpidosta. Huoltoyhtiö huolehtii yhteisten alueiden hoidosta.
Meiltä puuttuu ikkunanavaaja. Saako huoltomiehiltä uuden vai joudutaanko itse se hommaamaan jostain?
Huoltomiehet toimittavat ikkuna-avaimen, kun ilmoitatte huoltomiehelle tai toimistollemme huoneiston numeron ja nimenne.
Onko sallittua kuunnella musiikkia klo 7-22, jos se kuuluu toiseen asuntoon häiritsevästi. Voimakas musiikki on vaikea kohdistaa tarkalleen tiettyyn asuntoon.
Musiikkia saa kuunnella, mutta ei siten, että se häiritsee naapureita. Kannattaa yrittää ystävällisesti sovitella asianomaisen henkilön kanssa.
Kuuluuko esimerkiksi palaneen lampun (tässä tapauksessa vessan loisteputken) vaihtaminen asukkaan vai teidän vastuulle?
Palaneen lampun vaihtaminen kuuluu ensisijaisesti asukkaalle.
Kuuluuko kiukaan vastuksen vaihto kiinteistöhuollolle vai asukkaalle?
Vuokratalokiinteistössä kiukaan vastuksen vaihdon hoitaa kiinteistöpalvelu. Osakekiinteistössä kiukaan vastuksen vaihdon voi tilata kiinteistöpalvelulta, mutta vaihtotyön ja tarvikkeet maksaa osakas yleisen vastuujakotaulukon mukaisesti.
Ovikellomme on mykkä, eikä paristojen vaihtokaan ei auttanut. Kenen kuuluisi saattaa ovikellomme jälleen soivien kirjoihin?
Huoltoyhtiö hoitaa korjauksen tai korjaajan pyydettäessä. Vuokrakiinteistössä kustannukset kohdistuvat taloyhtiölle. Jos kysymyksessä on omistusasunto, niin huoneiston sisäpuoliset osat kuuluvat osakkaan vastuulle ja huoneiston ulkopuoliset osat kuuluvat taloyhtiön vastuulle.
Onko rivitaloissa ukkossuojaukset kunnossa? Miten suosittelisitte toimimaan ukkosella rivitaloasunnossa?
Rivitaloissa ei ole erillisiä ylijännitesuojia. Ukkosella kannattaa kaikki kodinkoneet irrottaa sähköverkosta. Antenni- ja verkkojohdot kannatta myös ottaa irti.

» Lähetä uusi kysymys